Otvorena 26. Galovićeva jesen

Međunarodni festival književnosti, 26. Galovićeva jesen, službeno je otvoren književno-gastronomskim programom „Pri moje kleti je kaj videti“ u restoranu Štagelj u četvrtak, 24. listopada 2019. godine.

Prisutne su na početku pozdravili predsjednik Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika Darko Pernjak, predsjednik Organizacijskog odbora Galovićeve jeseni Marko Gregur, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, a 26. Galovićevu jesen službeno je otvorio gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Na otvorenju su gosti festivala čitali svoje stihove i prozu, a Podravkini gastropromotori pripremili su jela specifična za zemlje iz kojih gosti festivala dolaze. Predstavili su se tako Hrvoje Marko Peruzović (Hrvatska), Erik Ondrejička (Slovačka), Matěj Hořava (Češka), Andrej Tomažin (Slovenija) i Anna Terék (Mađarska).

Galovićeva jesen organizira se u čast književnika Frana Galovića pa su prisutni na samom početku programa imali priliku uživati u njegovim uvijek aktualnim stihovima u interpretaciji Ivana Kovačića i Ive Rajković.

Trodnevni program festivala nastavlja se današnjim susretima s autorima u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci, Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica, Srednjoj i Obrtničkoj školi Koprivnica, Srednjoj školi Ludbreg, Osnovnoj školi prof. F. V. Šignjara Virje te programom „Galović za velike male“ namijenjenom učenicima 5. razreda osnovnih škola koji će biti održan u Kinu Velebit, a na kojem će gostovati Jadranko Bitnec. U Gradskoj knjižnici Đurđevac održat će se učeničko natjecanje u recitiranju Galovićevih pjesama „Prizivamo Frana. Julijana Matanović održat će predavanje „Što sam naučila na Facebooku“ na Sveučilištu Sjever, a na samom kraju dana svi će posjetitelji moći uživati u tribini Libarenje na kojoj će gostovati Julijana Matanović i Pavao Pavličić, a održat će se u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica.

Kao što je predsjednik Organizacijskog odbora istaknuo, organizacijski odbor zahvaljuje brojnim partnerima na potpori u organizaciji i na svemu uloženom kako bismo dobili kvalitetan festival međunarodnog karaktera na koji možemo biti ponosni.