O festivalu

Književni festival „Galovićeva jesen“ organizira se u čast književnika Frana Galovića (1887. – 1914.), rođenog u Peterancu kod Koprivnice. Prvi put organiziran je 1994. godine. Tijekom godina izmjenjivali su se njegovi organizatori, a samim tim i koncepcija festivala, u rasponu od zavičajne do međunarodne manifestacije.

U sklopu manifestacije organiziraju se književni susreti, javna čitanja, umjetničke akcije, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave, ekskurzije i slično.

Od 1997. dodjeljuje se i Nagrada „Fran Galović“ za knjigu zavičajne tematike. Dosadašnji dobitnici nagrade.

Od 2011. festival pretežno ima i međunarodni karakter, ugošćujući i strane pisce.

Galovićeva jesen“ je do danas izrasla u najznačajniju književnu manifestaciju Koprivnice i Podravine. Važno mjesto zauzima i na karti zbivanja u hrvatskoj kulturi, a Nagrada „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike cijenjena je na nacionalnoj razini.

Organizatori

Umjetnička organizacija "Artikulacije"
i Društvo hrvatskih književnika
Podravsko-prigorski ogranak

Glavni podupiratelji

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Grad Koprivnica
Grad Koprivnica

Fran Galović rodio se u Peterancu 20. srpnja 1887., a poginuo je na bojištu Prvog svjetskog rata u Radenkovićima u Srbiji 26. listopada 1914. Studirao je klasičnu filologiju i hrvatski jezik u Zagrebu i Pragu. Godine 1913. postao je namjesni učitelj II. Realne gimnazije u Zagrebu, a mobiliziran je u jesen 1914.

Njegov književni vrhunac je zbirka kajkavskih pjesama „Z mojih bregov“, a među najbolja književna ostvarenja spadaju i drame „Tamara“ i „Pred smrt“ te novele „Začarano ogledalo“ i „Ispovijed“.