O festivalu

Književni festival „Galovićeva jesen“ organizira se u čast književnika Frana Galovića (1887.-1914.), rođenog u Peterancu kod Koprivnice. Prvi puta organiziran je 1994. godine. Tijekom godina izmjenjivali su se njegovi organizatori, a samim tim i koncepcija festivala, u rasponu od zavičajne do međunarodne manifestacije.

U sklopu manifestacije organiziraju se književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave, ekskurzije i slično.

Od 1997. dodjeljuje se i Nagrada „Fran Galović“ za knjigu zavičajne tematike. Dosadašnji dobitnici nagrade.

Podravsko-progorski ogranak DHK-a uključuje se u organizaciju “Galovićeve jeseni” 2009. godine, zahvaljujući čemu je manifestacija ubrzo (2011.) dobila i međunarodni karakter – osim domaćih književnika, gosti festavala postali su i strani književnici.

Galovićeva jesen“ je do danas izrasla u najznačajniju književnu manifestaciju Koprivnice i Podravine. Važno mjesto zauzima i na karti zbivanja u hrvatskoj kulturi, a Nagrada „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike cijenjena je na nacionalnoj razini.


Organizator

FRAN GALOVIĆRodio se u Peterancu 20. srpnja 1887., a poginuo je na bojištu Prvog svjetskog rata u Radenkovićima u Srbiji 26. listopada 1914. Studirao je staroklasičnu arheologiju, klasičnu filologiju i hrvatski jezik u Zagrebu i Pragu. Godine 1913. postao je namjesni učitelj II. Realne gimnazije u Zagrebu, a mobiliziran je u jesen 1914. Njegov književni vrhunac je zbirka kajkavskih pjesama „Z mojih bregov“, a među najbolja književna ostvarenja spadaju i drame „Tamara“ i „Pred smrt“ te novele „Začarano ogledalo“ i „Ispovijed“.

  • Društvo hrvatskih književnika, Podravsko-prigorski ogranak

Glavni pokrovitelji

  • Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

  • Grad Koprivnica

© 2014. - 2021. Galovićeva jesen. Sva prava pridržana