Književna elita u finalu nagrade Fran Galović 2017.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade „Fran Galović“ 2017. za najbolju knjigu na temu zavičaja i/ili identiteta objavljenu između lipnja 2016. i lipnja 2017. godine od 52 knjige pristigle na natječaj odabralo je 10 finalista.

  1. Mirko Ćurić: Smrt Pétera Esterházya
  2. Mihaela Gašpar: O čajnicima i ženama
  3. Ivica Ivanišević: Primavera
  4. Damir Karakaš: Sjećanje šume
  5. Dražen Katunarić: Smiješak Padra Pija
  6. Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši
  7. Denis Peričić: Techno gost
  8. Bekim Sejranović: Dnevnik jednog nomada
  9. Tomislav Šovagović: Ispod skala
  10. Goran Tribuson: Vrijeme ljubavi

Finalist nagrade Galovic naslovnice

 

 

 

 

 

 

 

O dobitniku nagrade odlučit će prosudbeno povjerenstvo i čitatelji koji će moći glasovati za svojeg favorita. Povjerenstvo djeluje u sastavu: dr. sc. Mario Kolar (predsjednik), dr. sc. Željka Lovrenčić i dr. sc. Matija Ivačić.

Dobitnik Nagrade „Fran Galović“ 2017. bit će proglašen na zatvaranju 24. „Galovićeve jeseni“ 28. listopada 2017. u Koprivnici.

 curic  

Mirko Ćurić

SMRT PÉTERA ESTERHÁZYA

Đakovački kulturni krug

Najnovija knjiga plodnog đakovačkog književnika donosi šest priča o smrti, kako joj i glasi podnaslov. Iako govore o posljednjim danima, pa i satima, mahom poznatih osoba, u svaku priču upisan je i sam pripovjedač, koga smrt dotičnih osoba, pogotovo onih iz đakovačkog mu zavičaja (Smrt posljednjeg hrvatskog kralja, o Strossmayeru), i osobno pogađa.
 gašpar  

Mihaela Gašpar

O ČAJNICIMA I ŽENAMA

Disput

Najnoviji roman Mihaele Gašpar sjajan je spoj emotivnog i racionalnog, priča o frustracijama i krivnjama, jednoj obitelji i ženama koje su se istovremeno silno trudile pripadati joj i od nje pobjeći. Autorica vješto uspijeva jednostavne priče ubaciti u motor umjetničke transformacije i od njih stvoriti divnu literaturu koja u sebi sadrži samu esenciju života, život sam.
 ivanisevic  

Ivica Ivanišević

PRIMAVERA

Hena com

U Splitu 1939. godine, u noći Svetog Duje, nakon mnogo godina prvi puta ponovno se susreću tri brata, koje je život odveo na različite, pa i suprotne strane (vojnik, svećenik, građanin). Tijekom svega trideset i šest sati splet događaja će toliko izmiješati njihove živote da ništa više neće biti kao prije. Pritom osim suverenim vođenjem radnje, priča plijeni i humorom.
 karakaš  

Damir Karakaš

SJEĆANJE ŠUME

Sandorf

Sjećanje šume kratki je roman poetskog tempa, knjiga o jednom neobičnom odrastanju pod sjenom misterija koji se krije u samom tijelu. Knjiga u kojoj se natječu strah i volja, dodiruje trauma, humor i poezija. Knjiga s ruba šume, posve karakaševska, uvrnuta u svojoj logici, točna i tečna, pomaknuta i razumljiva, knjiga koja može u svijet. Mala velika knjiga.
 katunaric  

Dražen Katunarić

SMIJEŠAK PADRA PIJA

Hena com

Autor je u romanu stvorio zabavno, ali vrlo sadržajno i slojevito djelo. Roman je to izrazite događajnosti, pun obrata, iznenađenja i različitih generacijskih, svjetonazornih i drugih sukoba, čiju kompleksnu strukturu autor gradi prepletanjem dviju radnji povezanih motivom učenja jezika, kao platforme ljubavna približavanja i moguće pustolovine.
 novak  

Kristian Novak

CIGANIN, ALI NAJLJEPŠI

Oceanmore

Ispripovijedan kroz četiri pripovjedača, roman spaja zavičajno i globalno. Tako u njemu pronalazimo izbjeglički val, zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, pauka koji je ispleo svoju mrežu, internetsko bjesnilo – jednom riječju raskoš jezika, misli i emocija.
 techno  

Denis Peričić

TECHNO GOST

Kajkavsko spravišče

Knjiga okuplja Peričićeve kratke kajkavske proze, koje obilježavaju prije svega fantastika i intertekstualnost, nerijetko začinjeni bizarnim raspletima. Inspirativna vrela najčešće dolaze iz zavičajno-varaždinskog areala, ali i iz povijesti i popularne kulture. Teme su najčešće ljubav te odnos Dobra i Zla, obrađeni kroz najrazličitije optike, najčešće groteskne i parodične.
 sejranović  

Bekim Sejranović

DNEVNIK JEDNOG NOMADA

v|b|z

Dnevnik jednog nomada istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Razapet između Skandinavije i Balkana, Bekim Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana.
 šova  

Tomislav Šovagović

ISPOD SKALA

Mozaik knjiga

Nova škrinja kratkih priča T. Šovagovića skrivena je ispod skala u šibenskom domu odrastanja. Uz ljetne putopisne đirade Šibenikom i njegovim krajevima knjiga je istodobno spomenar dječjih igara, jela, napitaka i medija osamdesetih godina. I kada se otkrije sadržaj neobične prostorije ispodskala ostaje intimni sloj koji će svaki čitatelj moći pronaći samo za sebe.
 tribuson  

Goran Tribuson

VRIJEME LJUBAVI

Mozaik knjiga

U Vremenu ljubavi, posljednjem dijelu svojevrsne autobiografske tetralogije, Tribuson prikazuje osobnu povijest ljubavnih poraza i pobjeda, uz mnoštvo ironičnih i autoironičnih tipično tribusonovskih strelica. Sve to popraćeno je svojevrsnom klasifikacijom ljubavi općenito, a na kraju knjige čak i pokušajem nekakve ‘studije’ o ljubavi.

* Podaci o knjigama većinom su preuzeti s korica knjiga, iz njihovih predgovora ili pogovora, ili sa mrežnih stranica nakladnika knjiga.