GOSTI 28. GALOVIĆEVE JESENI 2021. GODINE

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao Agronomiju, Pravo i Novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar Crne kronike Večernjeg lista u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu, gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i Francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Objavio je knjige: „Bosanci su dobri ljudi“ (1999.), „Kombetari“ (2000.), „Kino Lika“ (2001.), „Kako sam ušao u Europu“ (2004.), „Eskimi“ (2007.), „Sjajno mjesto za nesreću“ (2009.), „Pukovnik Beethoven“ (2013.), „Blue Moon“, (2014.), „Sjećanje šume“, (2016), “Proslava” (2019.) i “Okretište” (2021.). Dobitnik je više nagrada, a više djela je adaptirano za kazalište i film te je prevođeno na strane jezike.

Izvor: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/index.php/hr/clanstvo/clan/damir-karakas

Zoran Predin slovenski je novovalni kantautor rođen u Mariboru 1958., kojemu, zbog njegove provokativnosti i crnohumornih tekstova, i najveći neprijatelji priznaju duhovitu autorsku izvornost i iskričavu nekonvencionalnost. U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri objavio je 41 autorski album, četiri zbirke uglazbljenih tekstova (Praslovan, Sonček je, Brez kravate in vezalk i Poljub, ki riše ustnice), zbirku anegdota Druga žena u haremu te zbirku kratkih priča Glavom kroz zid i roman Mongolske pjege. Skladao je glazbu za filmove i kazalište, iskušao se u raznim glazbenim stilovima, od rocka do gypsy swinga, i nastupao po cijelom svijetu. Još uvijek voli crni humor, fileke i dunju.
 
Izvor: https://fraktura.hr/autori/zoran-predin

Zlatko Krilić (Osijek, 1955.) hrvatski je književnik, urednik i scenarist. Završio je Pedagošku akademiju u Zagrebu. Objavljuje djela za djecu i mladež – romane (Čudnovata istina, 1980.; Zabranjena vrata, 1985.; Zagonetno pismo, 1987.; Krik, 2001.), novele (Prvi sudar, 1979.; Početak plovidbe, 1982.; Veliki zavodnik, 1984.; Pripovijetke, 1997.; Šaljive priče i priče bez šale, 2001.) i igrokaze (Kazalište lutaka i drugi igrokazi, 1989.; Krilate lutke, 1994.). Inovirao je suvremenu hrvatsku prozu za djecu uvodeći teme bolesti i smrti, a dječju perspektivu svijeta dogradio je elementima ironije i fantastike. Objavio je i roman Živi pijesak (1987.), pisan u epistolarnoj formi, te zbirku priča Portret Che Guevare (2019.). Režirao je više lutkarskih predstava prema vlastitim tekstovima. Piše i televizijske scenarije (adaptacija vlastitog kriminalističkog romana za djecu Zagonetno pismo u trodijelnu TV seriju u režiji Marija Fanellija, 1990.; TV film Generalov carski osmijeh, 2002.). Aktualni je predsjednik Društva hrvatskih književnika.

 
Izvor: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=33957

Jadranka Pintarić diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka u kulturi na radiju i televiziji, pisala za novine i časopise. Uređivanjem knjiga kontinuirano se bavi od 1994. godine, radila je za nekoliko nakladničkih kuća, a danas kao vanjska urednica. Potpisala je više od šesto izdanja, književnih, publicističkih, znanstvenih, umjetničkih. Od 2000. do 2008. bila je u statusu samostalne umjetnice u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika u kategoriji književnog kritičara.

 
Objavila je knjigu književnih kritika U smjeru meridijana (HFD, 2003.) te dvije zbirke proza: Kamate na ljubavne uzdahe; ogledi o tankoćutnosti (Profil, 2008.) i Dobro sam i ostale laži (VBZ, 2020.). Priče je objavljivala na 3. programu Hrvatskog radija, te u časopisima Europski glasnik, Forum i Riječi. Prebiva i radi u Zagrebu.
 
Izvor: https://europeanshortstory.org/jadranka-pintaric/

Žarko Jovanovski rođen je 1966. godine u Zagrebu. Diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. Boravio je u Njemačkoj kao gost-student njemačke zaklade za razmjenu studenata DAAD na Kunstakademie u Dusseldorfu. Dobitnik je specijalne nagrade na natječaju za spomenik košarkašu Draženu Petroviću 1994. godine. Objavljivao je literarne radove u više zbornika i časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i deset knjiga poezije. Najnoviji roman, Pizzeria Europa, nagrađen je na V.B.Z.-ovu natječaju za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine.

Izvor: https://www.ljevak.hr/knjizevnost/25417-pizzeria-europa.html

Tomislav Zagoda rođen je 1970. u Zagrebu. Diplomirao je 1995. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Gjure Sedera, nakon čega je studirao religijsku kulturu i filozofiju. Doktorirao je iz područja filologije 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao urednik u nakladničkoj kući Znanje, a danas je urednik u vlastitoj izdavačkoj kući Opus Gradna. Objavio je zbirku humoreski Neka bude kaos (2002.), romane za djecu Balada o Buginim gaćicama (2004., Nagrada Grigor Vitez) i nastavak Krizni put Gustava S. (2016.), zbirku poezije Dora Novak: liker-poezija za mlade (2018.) i roman za mlade Škola na rubu pameti (2020., Nagrada Anto Gardaš). Pod pseudonimom Bartol Fuchs objavio je krimiće Žabarska noć (2016.) i Zelena tinta (2018.), kao i roman za odrasle Ernestove djevice (2018.). Bavi se i prevođenjem (Julian Barnes, Daniel Silva itd.).

Izvor: http://dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/tomislav-zagoda

Siniša Matasović (Sisak, 1980.), apsolvirao je strojarstvo na Zagrebačkom sveučilištu. Piše poeziju, prozu, haiku poeziju, književnu kritiku, a bavi se i uredničkim radom. U sisačkom ogranku Matice hrvatske moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom Stihovnica Siska. Stručni je suradnik za područje književnosti pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture, urednik njihove nakladničke djelatnosti i pokretač biblioteke Teatar piva. Pri udruzi je također glavni i odgovorni urednik međunarodnog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost Alternator. Od 2018. godine je voditelj književne tribine ‘’Siniša Matasović vam predstavlja’’ u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak. Organizator i suorganizator brojnih književnih festivala i manifestacija. Predsjednik je Ogranka DHK Sisačko-moslavačke županije.

Izvor: http://dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/sinisa-matasovic


GOSTI 26. GALOVIĆEVE JESENI 2019. GODINE


Julijana Matanović (1959.) suvremena je hrvatska spisateljica, sveučilišna profesorica u miru, književna znanstvenica, kritičarka i urednica. Objavila je više romana i zbirki proze, među kojima su najpoznatiji „Zašto sam vam lagala“, „Kao da smo otac i kći“, „Bilješka o piscu“ te „I na početku i na kraju bijaše kava“. Piše i za djecu i mlade („Rečeno – učinjeno“, „Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom“) te stručna i esejistička djela („Krsto i Lucijan“, „Tko se boji lika još“). Osim velikog broja čitatelja njezinih knjiga, vjerojatno je najčitanija hrvatska književnica na internetu zahvaljujući svojem popularnom blogu i objavljivanju na društvenim mrežama (dio toga predstavljen je u knjizi „Ljuta godina“). Dobitnica je brojnih književnih i ostalih nagrada.

Pavao Pavličić (1946.) suvremeni je hrvatski pisac, književni povjesničar, feljtonist i scenarist, profesor emeritus Zagrebačkog sveučilišta, redoviti član HAZU-a. Jedan je od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca svih vremena. Objavio je preko 100 knjiga, od kojih su najpoznatije „Večernji akt“, „Koraljna vrata“, „Dobri duh Zagreba“ i „Trojica u Trnju“, koja su i dio školske lektire. U široj javnosti najpoznatiji je i po krimićima i fantastičnim trilerima, a objavio je i povijesne, društvene i druge vrste romana, romane i priče za djecu te memoarska i feljtonistička djela. Objavio je i više desetaka vrijednih stručnih djela o hrvatskoj književnosti. Prevođen je na više svjetskih jezika, dobitnik je najprestižnijih književnih nagrada, kao i nagrada za književno-znanstveni rad.

Hrvoje Marko Peruzović (1971., Zagreb) završio je grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirao slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (klasa prof. Ðuro Seder). Studijski boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Član je HZSU-a i HULU-a Split. Osim slikarstva bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Izlagao je na četrdesetak samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti. Dobitnik je prve nagrade „Post scriptum“ za književnost na društvenim mrežama, koja se dodjeljuje u sklopu festivala književnosti KaLibar. Objavio je zbirku pjesama „Nekoga moramo voljeti (kako na webu, tako i na zemlji)“. Živi i radi u Zagrebu.

Erik Ondrejička (1964, Bratislava) završio je studij geodezije i kartografije na Tehničkom sveučilištu u Bratislavi. Član je slovačkog PEN i Nezavisnog književnog društva. Od 2008. godine radi u Odboru za sekciju originalnih književnih fondova. Od 2010. Do 2015-. Bio je član odbora za dodjelu potpora slovačkog Ministarstva kulture.  U 2016. i 2017. godini bio je član Stručnog odbora Fonda za promociju umjetnosti. Član je Upravnog odbora Akademije izvedbenih umjetnosti (VŠMU) od 2016. godine. Objavio je deset knjiga, za koje je dobio više nagrada.

Anna Terék (1984, Topola, Srbija) – pjesnikinja, dramska spisateljica. Od 2006. redovito objavljuje u časopisima u Vojvodini i Mađarskoj. Njezina prva knjiga „Osmijeh na licu“ objavljena je 2007. Druga zbirka nosi naslov „Dunavska ulica“ i objavljena je 2011., a iste te godine osvojila je nagradu Ervin Šinko. Stipendiju Janos Szekely dobila je 2011., potporu za pisanje drama Jozsef Katona 2012., a stipendiju Zsigmond Moricz 2015. Njezinu prvu dramu „Neka se jave najbolji!“ („Jelentkezzenek a legjobbak!“) postavili su na scenu 2013. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Druga drama koja nosi naslov „Vojvođanska svadba“ igrana je 2014. u Narodnom pozorištu u Subotici. Diplomirala je 2012. na Odjelu za psihologiju Sveučilišta Loranda Eotvosa u Budimpešti. Trenutačno radi kao školski psiholog u Budimpešti, piše novu dramu i radi na novoj zbirci pjesama, te prevodi poeziju sa srpskog na mađarski jezik.

Andrej Tomažin (1988.) pisac, pjesnik, radijski i televizijski novinar. Član je uredništva literarne revije Idiot i revije za kritiku suvremene umjetnosti Šum. Njegov prvijenac kratkih priča Stramorjevi koraki (Založba Litera, 2014.) našao se u užem izboru za nagradu slovenskog književnog sajma za najbolji prvijenac 2014. Autor je romana Črvi (Založba Litera, 2016.), pjesničke zbirke Izhodišča (Hiša poezije, 2018.) i zbirke kratkih priča Anonimna tehnologija (LUD Literatura, 2018). Anonimna tehnologija bila je nominirana za nagradu Kritiško sito, za najbolju knjigu prethodne godine po izboru literarnih kritičara, te za nagradu Novo mesto short, za najbolju zbirku kratkih priča prethodne godine. Pojedinačni odlomci iz njegovih djela prevedeni su na njemački, španjolski, madarski, engleski, estonski i srpski jezik. Svoje prozne, esejističke i pjesničke tekstove objavljivao je u svim značajnijim slovenskim časopisima. Živi u Ljubljani.

Jadranko Bitenc (1951.) suvremeni je književnik za djecu i mlade. Diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1982. do 1984. radio je kao nastavnik u osnovnim školama, a od 1990. do danas radi kao voditelj Centra za kulturu i obrazovanje POU Ivanić-Grad. Objavio je četiri romana za djecu: Lana, godina mačke (1987.), Ljeto na koljenima (1990.), Twist na bazenu (1988.) i Pyjama blues (1996.), kao i dva romana za tinejdžere, Osmijeh nepopravljivog optimista (2005.) i Meko okidanje (2007.). Zastupljen je u antologijama hrvatske dječje i tinejdžerske književnosti, kao i u čitankama za osnovne škole. Roman Lana, godina mačke uvršten je na popis lektire za 5. razred osnovnih škola, a roman Twist na bazenu na popisu je lektire za 6. razred osnovnih škola. Objavio je i roman za odrasle Statist (1983.).

HoravaMatěj Hořava pseudonim je češkog suvremenog autora rođenog 1980. godine u sjevernoj Češkoj. Hořava je studirao u Brnu, a živio je i radio u Bavarskoj (Njemačka) i u rumunjskoj pokrajini Banat gdje je nastanjena češka manjina. Trenutno živi i radi kao lektor češkog jezika u gruzijskom Tbilisiju. Debitirao je 2014. godine kraćim romanom Rakija: proze iz Banata (Pálenka: prózy z Banátu), koji je 2015. godine ovjenčan nagradom Magnesia Litera u kategoriji otkriće godine te nagradom Češka knjiga. Djelo je prevedeno na bugarski, poljski, mađarski i makedonski jezik.


GOSTI 25. GALOVIĆEVE JESENI 2018. GODINE


Myriam Diocaretz (Čile) pjesnikinja je, urednica, prevoditeljica i teoretičarka književnosti, poetike i dijaloške kritike (Bakhtin). Dobrovoljno je izbjegla u Kaliforniju i New York da bi zatim iselila u Nizozemsku i dobila nizozemsko državljanstvo. Studirala je i diplomirala na Sveučilištu u Concepcionu (Čile) i na Sveučilištu Irvine u Kaliforniji. Englesku književnost magistrirala je na Sveučilištu u Stanfordu, a doktorat iz komparativne književnosti stekla je na Državnome sveučilištu u New Yorku na fakultetu u Stony Brooku. Bila je istraživačica na sveučilištima u Utrechtu i Amsterdamu. Održala je niz recitala i predavanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Poezija joj je prevedena na engleski, hrvatski, rumunjski, portugalski i nizozemski, i objavljena u brojnim antologijama i časopisima. Također je čitana na Hrvatskome radiju 1991. godine. Autorica je brojnih eseja na engleskome i španjolskome o poetici, teoriji prevoditeljstva, dijaloškoj kritici, nastajanju novih tehnologija, digitalnome dobu i društvenim robotima. Na Sveučilištu u Maastrichtu je kao izvanredna profesorica 2007.-2008. godine na Katedri Sokrat predavala kolegij Humanizam i digitalno doba. Također je predavala na Sveučilištu u Tilburgu (2009.-2013.). Kao urednica pokrenula je pet sveučilišnih časopisa, a među njima i Critical Studies (Rodopi, Amsterdam/New York, 1989.) koji uređuje i danas. Također se ističu Cultura y Diferencia (Anthropos, Barcelona) i Critical Theory (John Benjamins Publishing Co.) Od 2006. glavna je tajnica European Writers’ Councila sa sjedištem u Bruxellesu gdje predstavlja  književnike i književne prevoditelje iz 34 zemlje.

Julijana Adamović (Bačka, 1969.) po zanimanju je socijalni pedagog. Zbirka priča Kako su nas ukrali Ciganima nagrađivana je kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. nagradom Kiklop i kao najbolji prvijenac Slavonije nagradom Josipa i Ivana Kozarca, te je ušla u finale književnog festivala Galovićeva jesen. Objavila je još zbirke priča Konzerviranje (VBZ, 2009.) i Glineni anđeli (Naklada Jurčić, 2016.) koja je nagrađena na Danima Josipa i Ivana Kozarca 2016., zbirku poezije Sunce na šalteru (Semafora, 2015.),  roman Divlje guske (Hena com, 2018.) Objavila je roman za djecu Da ti pamet stane (HDKZM, 2013.) i zbirku kratke proze Dnevnik sivog mačka – u suautorstvu s tada jedanaestogodišnjim sinom Patrikom (Naklada Jurčić, 2013.). Uvrštena je u katalog hrvatske literature za djecu i mlade na Frankfurtskom sajmu knjiga 2013. Od 2015. godine vanjski je suradnik Tportala, gdje objavljuje osvrte na društveno-političke prilike u Hrvatskoj. Živi i radi u Vukovaru.

Jeffery Renard Allen (Chicago, 1962) profesor je kreativnog pisanja na Sveučilištu u Virginiji (University of Virginia). Autor je pet knjiga, a njegov posljednji roman Song of the Shank utemeljen je na životu Slijepog Toma, pijanističkog virtuoza i skladatelja iz 19. stoljeća, prvog Afroamerikanca koji je nastupio u Bijeloj kući. O romanu su na svojim naslovnim stranicama pisali The New York Times Book Review i The San Francisco Chronicle. Za taj je roman dobio CLMP Firecracker Award, bio finalist za nagradu PEN/Faulkner te nominiran za nagradu Dublin Literary Prize. Za roman Rails Under My Back, dobio je nagradu The Chicago Tribune’s Heartland Prize for Fiction, a za zbirku kratkih priča Holding Pattern dobio je nagradu The Ernest J. Gaines Award for Literary Excellence. Dobitnik je više nagrada i stipendija, između ostalih stipendija Guggenheim, Bellagio, Innovative Literature from Creative Capital i nagrade Whiting Writers’ Award.

Marek Šindelka (Polička, 1984) diplomirao je kulturologiju na Filozofskom fakultetu Karlova Sveučilišta u Pragu te scenaristiku i dramaturgiju na praškoj FAMU. U češkoj književnosti debitirao je 2005. godine hvaljenom zbirkom poezije Strihnin i druge pjesme (Strychnin a jiné básně), koja je ovjenčana Nagradom Jiříja Ortena namijenjenom mladim književnicima. Šindelka je autor romana Pogreška (Chyba, 2008) te koautor istoimenog stripa iz 2011. godine. Svoj književni talent potvrđuje zbirkom pripovijedaka Ostanite s nama (Zůstaňte s námi, 2011), za koju je dobio književnu nagradu Magnesia Litera za najbolju češku proznu knjigu godine. Nakon toga Šindelka je objavio i proznu zbirku Karta Anne (Mapa Anny, 2014) te vrlo hvaljeni roman Zamor materijala (Únava materiálu, 2016), inspiriran sudbinama izbjeglicama, za koji je primio svoju drugu nagradu Magnesia Litera i za koji su autorska prava prodana u više zemalja, uključujući i Hrvatsku. Uz to, Šindelka je koautor stripa Sveta Barbara.

Kristian Koželj (Celje, 1984) informatičar je u Gradskoj knjižnici Celje. Bavi se kazalištem i književnošću. Jedan je od mentora Celjske gledališke škole. S mladima je u Celju postavio predstave Hamlet (2012), Antigona (2013), Premalo za življenje (2013), Kar hočete (2014),  Dogodek v mestu Gogi (2016) ter Terorizem (2017), a 2017. pod mentorstvom Janeza Vajevca režirao je i glumio u monodrami Alessandra Barrica Devetsto. Član je Igralskega studia bratov Vajevec. Kao književnik sudjelovao je na brojnim festivalima u Sloveniji i inozemstvu (Lirikonfest, Stih u regiji…) te primio više nagrada i priznanja. Poeziju i eseje objavljivao je u brojnim časopisima kao što su Poiesis, LUD Literatura, Literatura, Sodobnost, Poetikon, Mentor, Vpogled, a objavljivao je i u Hrvatskim časopisima Artikulacije, Poezija i Književnost uživo. Doprvak je Slovenije u slam poeziji (2016), dobitnik nagrade Mentorjev feferon za društvenokritičnu pjesmu i nagrade časopisa Sodobnost za najbolji slovenski esej. Pokretač je celjske scene slam poezije te pokretač i umjetnički voditelj pjesničkog festivala Izrekanja.

Nada Mihoković-Kumrić rođena je 1951. u Novigradu Podravskom. Nakon završene gimnazije u Koprivnici diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a magistrirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kao učenica osnovne škole i gimnazije surađivala je na radiju i u dječjim listovima. Prozu za djecu, mladež i odrasle objavljuje od 1984. na radiju, u dječjim listovima i časopisima. Zastupljena je u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Nagrađena je drugom nagradom za dječju priču na natječaju „Vesele sveske” 1988. godine, trećom nagradom za igrokaz na natječaju Modre laste, također 1988., prvom nagradom za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine. Prva knjiga Lastin rep dobila je nagradu „Mato Lovrak” za najbolji dječji romanu 1995.( do sada 4 izdanja). Godine 1996. objavila je zbirku pripovjedaka za mladež Mjesto pod suncem, 1997. roman za mladež Mrazovac (do sada 2 izdanja), 1998. roman za djecu Tko vjeruje u rode još (do sada 5 izdanja), 2001. roman za odrasle Prilagođeni, 2002. roman za odrasle (i) mlade Vjetar kroz kosu, 2006. zbirku priča za djecu Vrijeme je, 2008. roman za mladež Rep, ali ne lastin (nastavak romana Lastin rep), 2009. zbirku priča za mladež Uvijek nada, 2011. zbirku priča za djecu Kroz staklene oči, a 2015. zbirku priča za male (i) velike Imaš izbor, 2017. roman za mladež I onda se ponovo zaljubila, nagrađen nagradom „Neretvanska maslina“ 2018., a 2018 zbirku osvrta i ogleda Čitateljsko oko. Roman Prilagođeni preveden je na engleski jezik pod naslovom Adjusted, a prema tom romanu Jacques Houdek skladao je istoimenu pjesmu, također na engleskom. Roman Lastin rep izmijenjen i redizajniran izašao je ponovno 2005. 2010., 2011., a Tko vjeruje u rode još, izmijenjen i redizajniran, 2005., 2008., 2011., i 2012., a Mrazovac 2006. godine. Romani Prilagođeni i Vjetar kroz kosu objavljeni su u digitalnom izdanju 2016. Živi u Velikoj Gorici.

Livija Reškovac (1977., Osijek), diplomirala je dvopredmetni studij Filozofije i Hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Osim pjesama koje su objavljene u zbornicima (Vrisak kroz svilenu paučinu, Književna riječ), književnim novinama (Zarez, Aleph, Hrašće) i na književnim portalima (Knjigomat, Balkanski književni glasnik, Književnost uživo), piše i kratke priče, drame i tekstove o književnosti (Vijenac, Aleph). Objavljena joj je zbirka Ne pretvaraj se, tu je (2013.) za koju je dobila nagradu za najbolji neobjavljeni pjesnički prvijenac na Pjesničkim susretima u Drenovcima 2012. Član je Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika. Na vratu ima istetoviranu Heraklitovu 49. gnomu.

Dragutin Feletar (1941.) rođen u Velikom Otoku (Legrad), osnovnu školu i gimnaziju polazio je u Donjoj Dubravi, Kotoribi i Varaždinu, a geografiju je diplomirao na PMF-u u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1982. godine. Kao novinar i urednik od 1965. do 1982. radio je u Čakovcu i Koprivnici, a potom do umirovljenja 2007. kao profesor na Geografskom odsjeku PMF-a, gdje je bio pročelnik i dekan. Za člana suradnika HAZU-a primljen je 2006. godine, a od 2005. do 2011. bio je i veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Od 1994. glavni je i odgovorni urednik časopisa Meridijani i od 2001. znanstvenoga časopisa Podravina, a uredio je više od 200 knjiga i zbirki. Dosad je napisao 72 knjige, mahom s geografskom i povijesnom tematikom sjeverne Hrvatske, 12 udžbenika iz geografije i pet knjiga literarnoga sadržaja. U domaćoj i stranoj periodici objavio je gotovo 200 znanstvenih i stručnih članaka te za razne novine i časopise napisao nekoliko tisuća članaka i vijesti. Živi u Koprivnici i otac je dvoje djece.


GOSTI 24. GALOVIĆEVE JESENI 2017. GODINE


semolic

Peter Semolič (Ljubljana, 1967.) studirao je lingvistiku i sociologiju kulture na Sveučilištu u Ljubljani. Objavio je 13 pjesničkih zbirki: Tamariša (1991), Bizantinske rože (1994), Hiša iz besed (1996), Krogi na vodi (2000), Vprašanja o poti (2001), Meja (2002), Barjanski ognji (2004), Prostor zate (2006), Vožnja okrog sonca (2008), Rimska cesta (2009), Pesmi in pisma (2009), Noč sredi dneva (2012) in Druga obala (2015). Dobitnik je više nagrada, između kojih i Jenkove nagrade, Nagrade Prešernovega sklada i međunarodne nagrade Kristal Vilenice (1998.) osim poezije piše i drame, eseje i knjige za djecu. Prevodi s engleskog, francuskog, srpskog i hrvatskog. Suosnivač je i jedan od urednika prvog slovenskog internetskog portala za poeziju Poiesis (www.poiesis.si).

resicki

Delimir Rešicki (1960., Osijek)  završio je studij kroatistike na tada Pedagoškome, danas Filozofskome fakultetu u istome gradu. Poeziju, prozu, književnu kritiku i medijsku publicistiku i esejistiku počeo objavljivati početkom osamdesetih godina u svim važnijim hrvatskim časopisnim i inim glasilima. Prevođen je na brojne jezike – njemački, engleski, talijanski, francuski, švedski, španjolski, mađarski, poljski, slovački, ruski, bugarski, makedonski i slovenski, između inih i u časopisima Akzente i Manuskripte. Godine 2008. s Alidom Bremer, Ivanom Sajko i Edom Popovićem pisao blog Kroatisches Quartett za njemačku arte.tv. Sudjelovao je u mnogim internacionalnim multimedijskim projektima. Pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen u pedesetak antologija, pregleda i panorama suvremene hrvatske poezije, proze i esejistike, kao i antologijama i pregledima europskoga i svjetskoga pjesništva. Od 2010. bavi se fotografijom. U okviru naklade Fraktura uređuje pjesničku biblioteku Fraktali. Kada živi, čini to na biciklu, u Baranji, u selima i pustarama oko Kopačkog rita i dalje, ne puno dalje… Zato svojim najvećim životnim uspjehom drži pobjedu u poznavanju paprike i degustacije izuzetno ljutih vrsta na Paprikafestu u selu Lug, 2016. godine. Dobitnik je nagrada: Sedam sekretara SKOJ-a (1987.), Duhovno hrašće (1997., 2005., 2015.), Povelja uspješnosti Julije Benešić (1998.), Kiklop (2005.), Godišnja nagrada Vladimir Nazor (2006., 2015.), Hubert Burda Preis (2008.), Goranov vijenac (2011.), Nagrada Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine (2013.), Plaketa sv. Kvirina (2015.) i Maslinov vijenac (2016.).

van meelKees van Meel  je donedavno bio pjesnik grada Brede. Od 2008. do 2012. godine pisao je pjesničke komentare o svome rodnom gradu i svijetu. U njemu je, u suradnji s glazbenicima, plesačima i vizualnim umjetnicima, čitao svoju ozbiljnu i manje ozbiljnu poeziju na pozornicama. Predstavljao se po Nizozemskoj. Do sada je objavio sedam pjesničkih zbirki i jedan CD koji je rezultat suradnje s glazbenicom, pjevačicom i skladateljicom Deborah Jacobs. Osim toga, pjesme su mu objavljene u raznim antologijama. Godine 1980. Diplomirao je nizozemsku teatrologiju sedamnaestog stoljeća na Sveučilištu u  Amsterdamu. Bio je dramaturg u kazalištima u Bredi i pisao kazališne i kritike o poeziji. Za  lokalni radio van Meel je priređivao programe o umjetnosti i kulturi te snimao kratke dokumentarne filmove o umjetnicima. Za „Nizozemski nacionalni časopis“ pisao je članke o istaknutim autorima i njihovim djelima. Preko svoje poezije uključen je u mnoge projekte vizualnih umjetnika. Od 2014. godine piše za rumunjski časopis „Orizont Literar Contemporan“ (OLC) koji uređuje književnik Daniel Dragomirescu. U biblioteci toga časopisa objavio je trojezičnu knjigu pjesama (nizozemski, engleski, rumunjski). Njegovu je poeziju na hrvatski prevela Željka Lovrenčić. Objavljena je 2016. u časopisu Kolo i u Hrvatskome slovu.

gjerek

Maja Kušenić Gjerek (Koprivnica, 1961) diplomirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je Društva hrvatskih književnika (DHK) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1990. Bila je dopredsjednica Društva hrvatskih književnika. Autorica je dvadeset i sedam knjiga, a roman “Bijeli dimnjačar” nagrađen je 1999. godine u Italiji Zlatnom medaljom za književnost, međunarodnom nagradom zemalja Alpe-Jadran. Odlikovana je za književni rad odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnica  Medalje Grada Koprivnice za osobiti doprinos na području književnosti i kulturnoj promidžbi Grada Koprivnice. Djela su joj prevedena na više jezika i uvrštena u domaće i strane antologije poezije i proze. Zastupljena je u čitankama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i lektirnim izborima za osnovne i srednje škole.  Pjesme i tekstovi prevođeni su joj na engleski, talijanski, španjolski, poljski, ruski, rumunjski, francuski, katalonski, makedonski, mađarski, bugarski i druge svjetske jezike. Više godina vodila je tečajeve kreativnog pisanja.

hocevar

Andrej Hočevar (1980.) je pisac i urednik. Objavio je pet pjesničkih zbirki i zbirku kratkih priča Dvojna napaka. Urednik je edicije Prišleki u izdavačkoj kući LUD Literatura i odgovorni urednik web časopisa ludliteratura.si.

primorac

Branka Primorac, novinarka i književnica rođena u Zagrebu, školovana u rodnom gradu, završila Fakultet političkih znanosti i Novinarsku školu. Radni vijek provela kao urednica i novinarka Večernjeg lista, mentorica u školi Novigradsko proljeće, mentorica  LiDraNa. Piše za djecu i odrasle, romane, kratke priče te radioigre. Dobitnica više nagrada, kratke priče uvrštene su joj u zbirke. Udata, majka dvoje djece, iz hobija bavi se fotografijom, članica DHK i Društva prvih pisaca kao i HND-a.  Najpoznatije djelo objavljeno u petnaestak tisuća primjeraka jest lektirni roman „Maturalac“ za koji je 1993. dobila Nagradu Mato Lovrak kao i za najnoviji naslov, roman za mladež, „Moj brat živi u kompjutoru“ objavljen 2016. Istoj knjizi pripala je i nagrada SFERA.  Knjiga „Zvonka Zmaj i Tri kavalira (2012), osim dobivene Nagrade Anto Gardaš uvrštena je na Časnu listu IBBY-ja 2014. godine.  Tako se autorici ispunila želja iz mladosti da vidi Meksiko.

gavuraJan Gavura (1975.) je slovački pjesnik, prevoditelj, sveučilišni predavač te urednik časopisa I knjiga. Područje njegovog  znanstvenog rada je književnost 20. stoljeća.  Objavio je tri knjige poezije. Za knjigu Pálenie včiel dobio je nagradu Ivan Krasko za najbolji prvijenac. U sljedećih nekoliko godina objavio je knjige Každým ránom si i Besa, za koju je dobio nagradu Književnog fonda. Pjesme su mu objavljene u brojnim antologijama i časopisima te prevedene na engleski, španjolski, francuski, njemački, poljski, slovenski, mađarski, makedonski i japanski. Preveo je mnoga djela engleske, američke i irske književnosti (C. A. Duffy, M. Sweeney, R. Welch, C. McCarthy…). Voditelj je udruženja FACE (Focused on Alternative Culture and Education) i urednik časopisa Vertigo.

fiser

Ernest Fišer (Zagreb, 1943.) je pjesnik, književni i likovni kritičar, esejist, publicist i urednik. Na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu završio je studij likovnih umjetnosti, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je jugoslavenske književnosti i jezike (danas studij kroatistike) te studij filozofije, a na poslijediplomskom doktorskom studiju Pedagoškog fakulteta u Osijeku (danas Filozofski fakultet) potvrdio je magisterij znanosti. Do danas je objavio pjesničke zbirke Nagrizeni anđeo (1965), Drugi silazak (1968), Ishodišta (1972), Sjeverozapad (1981), Majstori zebnje (1982), Otisci (1989) i Pohvala tihom slogu (2003) te zbirke kajkavskih pjesama Morje zvun sebe (1978) i Macneth na fajruntu (2013). Objavio je i knjigu eseja i kritika Dekantacija kajkaviana (1981). Iz područja likovnih umjetnosti objavio je knjige Barokni iluzionizam Ivana Rangera (1977) i Slavko Stolnik (1985), a napisao je i monografiju Varaždinske barokne večeri (1995) te spomen-knjigu Novinstvo Varaždina (1995). Uređivao je časopise Gesta (1978-1988) i Kaj (1991-1993),  a danas je glavni urednik časopisa Kolo.

matasovic

Siniša Matasović (Sisak, 1980.) gdje i živi. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i zagrebačke pjesničke tribine Jutro poezije. U sisačkom ogranku Matice hrvatske aktivan je kao član Predsjedništva ogranka i kao član uredništva časopisa Riječi. U prostoru ogranka moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom Stihovnica Siska. Svoju prvu zbirku poezije Sisak se uspješno pretvara da spava objavio je 2015. godine, a roman Nećak 2016. Zapaženi je akter hrvatske slam  poetske scene. Na prvom službenom prvenstvu države u slamu održanom u lipnju 2015. godine postao je viceprvak Hrvatske.

sovagovic

Tomislav Šovagović (Šibenik, 1976.) sin je Slavonca iz Ladimirevaca Josipa i Dalmatinke iz Pakova Sela Jadranke, Evin brat, Josipov i Katarinin ujak. Diplomirao je žurnalistiku na Hrvatskim studijima, a završio je i „malu teologiju“ na Institutu za teološku kulturu laika u Zagrebu. Radi u Glasu Koncila kao novinar i izvršni urednik mjesečnoga magazina „Prilika“. Objavio je roman „Mangan“ i zbirke priča „Rudnik čvaraka“, „Cesta knezova Bribirskih“ i „Ispod skala“. Dobitnik je 25 nagrada za prozu i poeziju. Živi u zagrebačkom naselju Rudešu s rock pločama, knjigama bez roka, uvelim ružmarinom i neuvelim kaktusom.


GOSTI 23. GALOVIĆEVE JESENI 2016. GODINE


Bashir Sakhawarz nagrađivani je afganistanski pjesnik, romanopisac i kratkopričaš.  Živio je u Europi, Aziji, Africi i Centralnoj Americi gdje je radio za brojne međunarodne organizacije kao što su Ujedinjeni  narodi, Europska unija, Azijsku razvojnu banku, Crveni križ i za brojne udruge civilnog društva. Objavio je niz knjiga zbirku poezije The night Stories (1978.) za koju je dobio nagradu Afganistanskog društva književnika za poeziju. Na perzijskom je objavio i zbirke poezije in loneliness cocoon i Eastern Chlorophyll , kao i pet knjiga koje se bave poviješću, književnošću i kulturom Indije i Afganistana.  Na engleskom je objavio:  Proceeding of the Ninth Conference of the European Society for Central Asia, (Cambridge Scholars Publishing, 2010.), Images of Afghanistan (Oxford University Press, 2010.) i   Language for a New Century, (W.W.Norton & Company, 2008.)

Djela su mu prevedena na poljski, talijanski, švedski, japanski i arapski.

Trenutno s obitelji živi u Ženevi.

Drago Štambuk rođen je 20. rujna 1950. u Selcima na otoku Braču. Završio je medicinski fakultet u Zagrebu.  Specijalizirao je internu medicinu i gastroenterologiju na Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, zatim hepatologiju, a od 1983. u londonskim se bolnicama (The Royal Free Hospital, St. Stephen’s Hospital, Kobler Center, St. Bartholomew’s Hospital) bavio znanstvenim radom na području bolesti jetre, kliničkim istraživanjem kopnice (AIDS-a) i brigom za oboljele. Među najznačajnijima su mu rad na HGP-30 cjepivu protiv sindroma stečene imunodeficijencije, te rad na liječenju iste, osobito s AZT-om.

Od 1991. do 1994. opunomoćeni je i prvi diplomatski predstavnik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji, potom veleposlanik u Indiji i Šri Lanki (1995-98), Egiptu i brojnim arapskim zemljama (1998-2000). Od 2001-2002. studijski boravi na Harvardskom sveučilištu baveći se etikom u međunarodnim odnosima i temom općega dobra, kada postaje i doživotni Fellow Harvardskoga sveučilišta. Od 2005 –2010. veleposlanik je u Japanu i Republici Koreji, a od 2011. u Brazilu, Kolumbiji i Venezueli.

Objavio je više od 50 knjiga poezije, eseja, prijevoda i florilegija. Predstavljen je u svim važnijim hrvatskim antologijama. Dobitnik je brojnih nagrada za umjetnost, pjesništvo i mir u domovini i inozemstvu. Preveden je na mnoge svjetske jezike. Utemeljitelj je svehrvatske jezično-pjesničke smotre Croatia rediviva na kojoj u Selcima na otoku Braču od 1991. kroz jezične dionice (ča-kaj-što) primjenjuje, u praksi, ideju koineizacije hrvatskoga jezika. Autor je i, već 30 godina,  promicatelj koncepta  zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što. Osnovao je Vladimir Devidé Haiku Award u Osaki 2010. za najbolji haiku na engleskom, čiji je i izbornik. Riječ je o jedinoj međunarodnoj književnoj nagradi koja nosi ime hrvatskog književnika.

Peter Šulej (Banska Bystrica, 1967.) suvremeni je slovački književnik, utemeljitelj i urednik izdavačke kuće Drewo a srd, glavni urednik časopisa o suvremenoj kulturi i umjetnosti Vlna te izvršni direktor međunarodnog festivala poezije Ars poetica. Piše poeziju i prozu. Pjesme su mu okupljene u dvjema trilogijama. Prvu trilogiju čine zbirke Porno (1994), Kult (1996), Pop (1998), a Plavu trilogiju zbirke Povratak velikog romantičara (2001), Archetypalne leto (2003) i Koniec modreho obdobia (2008). osim poezije izdao je i dvije knjige sci-fi pripovijedaka: Misia (1995.) i Elektronik Cafe (2001), a 2009. godine objavio je prvi roman Historia. Živi u Bratislavi.

Zbigniew Machej rođen je 1958. u Cieszynu, Poljska. Diplomirao je poljsku filologiju (1982.) i komparativnu religiju (1987.) na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu.  Radio je kao profesor, novinar, direktor kulturnog centra i diplomat.

Surađivao je s mnogim poljskim časopisima i kulturnim institucijama.

Objavio je 15 zbirki pjesama, od kojih su neke prevedene na engleski, njemački, češki, slovački, bugarski, ruski i slovenski. Jednu njegovu pjesmu u svojoj je antologiji svjetske poezije Book of the Luminous Things objavio Czesław Miłosz.

Sa češkog je preveo pjesme mnogih autora, kao što su Ivan Blatný, Jan Skácel,  Miroslav Holub, Vaclav Havel, Jáchym Topol, Ivan Wernisch i Zbyňek Havlíček, roman Sedmikosteli Miloša Urbana kao i eseje Milana Kundere, Petra Pitharta i Tomáša Halíka.

5Primož Repar studirao je filozofiju i povijest na Sveučilištu u Ljubljani, gdje je 2009. i doktorirao na temu Kierkegaarda. Pjesnik je, filozof, prevoditelj, urednik i izdavač. Autor je 14 knjiga. Prevodi Kierkegaardova djela i do sad ih je na slovenskkom objavljeno 6. Suosnivač je izdavačke kuće KUD Apokalipsa, kojoj je od samih početaka i na čelu. Koordinator je Međunarodnog filozofskog simpozija Miklavž Ocepek i projekta Revija v reviji. Direktor je Srednjoeuropskog istraživačkog instituta Soeren Kierkegaard Ljubljana. Za organizaciju 4. Međunarodnog filozofskog simpozija Miklavža Ocepeka u čast 200 obljetnice rođenja S. Kierkegaarda 2013. godine primio je medalju od St. Olaf Collegea (Minnesota, SAD).

6

Božica Brkan, književnica, novinarka, urednica i nakladnica, rođena je 1955. u Okešincu u Moslavini. Živi u Zagrebu. Piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i kajkavskim – moslavačkom kekavicom. Proza i poezija nagrađivane su joj i objavljivane u časopisima, zbornicima i antologijama te prevođene na engleski, njemački, bugarski, esperanto i čakavski. Uz druge, objavila je samostalne knjige: zbirku kajkavskih pjesama Vetrenica ili obiteljska arheologija (1990.), izbor novinskih feljtona Enciklopedija špeceraja (1990.), roman Lift ili politička melodrama (1993.), zavičajnu čitanku Oblizeki – Moslavina za stolom (2006.), knjige pjesama Bilanca 2.0, odabrane ljubavne i ostale štokavske pjesme (2011.) i To Toni – Molitva za tihu sućut (2011.), zbirku kajkavskih pjesama pevcov korak/  kajkavski osebušek za eu (2012.) (nagrađena kao najbolja knjiga objavljena na kajkavskome 2012.), roman Rez / Leica-roman u 36 slika (2012.), Kajkavsku čitanku Božice Brkan (2012.) (pomoćno sredstvo u nastavi hrvatskoga jezika u svim srednjim školama), zbirku pjesama Obrubljivanje veronika rupca ili muka 2013. (2014.) i roman Ledína (2014.).

7Roland Orcsik je rođen 1975. u višejezičnom vojvođanskom gradu, Starom Bečeju. Od 1992. živi u Szegedu (Mađarska). Piše poeziju, eseje, kritike, studije i prevodi južnoslovenske književnosti na mađarski jezik. Glavni je organizator Šinobus festivala šverca kulture (2008-2013). Urednik je mađarskih književnih časopisa: “Fosszilia” (Szeged, 2000-2008), “Symposion” (Szeged-Subotica, 2010-2011), “Tiszataj” (Szeged, 2011-). Uredio više knjiga (poezija, proza, prijevodi) kao član organizacije mladih mađarskih pisaca u Budimpešti (JAK). 2013. Obranio je doktorsku disertaciju na Sveučilištu u Szegedu na Odsjeku za komparativnu književnost, koju je objavio 2015. godine (DetoNacija. Ištvan Domonkoš i exjugoslovenski književni i umjetnički kontakti) Od 2007. radi na istom sveučilištu kao asistent, predaje južnoslavenske književnosti. Dosad je objavio četiri pjesničke zbirke: Rozsdamaro (Zaštita od korozije, 2002), Holdnak, Arccal (Mesecu, Licem; 2007) Mahler letoltve (Skinuti Maler, 2011), Harmadolas (Pravilo trećina, 2015). Knjiga u prijevodu: Skinuti Maler (prijevod na srpski jezik, Treći Trg, Beograd, 2012). Ove godine na jesen mu izlazi prvi roman pod naslovom Fantomkommando, i prijevod njegove pjesničke zbirke Harmadolas (Pravilo trećina) na hrvatski jezik kod izdavača Fraktura.

Božidar Prosenjak rođen je u Koprivnici 1948. godine. Školovao se u Kuzmincu, Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je diplomirao romanistiku na Filozofskom fakultetu. Objavio je šezdesetak knjiga za male i odrasle čitatelje i jedno je od najznačajnijih književnih imena svojega naraštaja. Uvršten je u enciklopedije, antologije i zbornike u zemlji i inozemstvu. Lektirni je pisac (Sijač sreće”, “Divlji konj”) od 1989. i više od 20 godina zastupljen je u školskim udžbenicima. Za svoj književni rad višekratno je nagrađivan (Nagrade „Ivana Brlić-Mažuranić“ i „Grigor Vitez“, Najviša nagrada grada Juan Griega u Južnoj Americi, Nagrada grada Velike Gorice za životno djelo i druge). Prema podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, godine 2013. i 2014. šesti je po čitanosti među hrvatskim piscima. Prevođen je na strane jezike. Uvršten je u Svjetsku digitalnu knjižnicu u SAD-u na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku. Godine 2013. iz tiska su mu izašla izabrana djela u osam svezaka.


GOSTI 21. GALOVIĆEVE JESENI 2014. GODINE


Dubravko Jelačić Bužimski (Zagreb, 5. ožujka 1948.), pripovjedač, esejist, feljtonist, dramatičar, romanopisac, scenarist. Osnovnu školu polazio je u Zagrebu, Senju te ponovno u Zagrebu. U Zagrebu je završio i gimnaziju te diplomirao na Pravnom fakultetu. Radio je kao pripravnik i propagandist; bio je pomoćnikom ministra kulture Republike Hrvatske (1995.-1996.). Kazališne izvedbe Jelačićevih drama u Hrvatskoj i na gostovanjima u inozemstvu doživljavaju velik uspjeh kod publike i kritike. Njegova tri romana za djecu i mlade (Sportski život letećeg Martina, Balkanska mafija, Martin protiv CIA i KGB) već su četvrt stoljeća dio školske lektire  Djela su mu prevedena na njemački, poljski i engleski.  Od 2000. Do 2004.  bio je glavni urednik u Dramskog programa HTV-a. Jedan je od utemeljitelja Glumačke družine Histrioni, u kojoj je radio kao dramaturg. Živi u Zagrebu.


Novak_2Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu. Osnovnu školu pohađao je u Sv. Martinu na Muri, a gimnaziju u Čakovcu. Diplomirao germanistiku i kroatistiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Doktorirao 2011. godine na Poslijediplomskom doktorskom studiju lingvistike u Zagrebu.  Od 1996. do 2009. bio je seniorski reprezentativac RH u karateu te osvojio šest medalja na svjetskim i europskim prvenstvima.Radi kao docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci, a kao znanstveni suradnik predaje i na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingvistike, višejezičnosti i identiteta. Do sada je sudjelovao na dvadesetak domaćih i međunarodnih znanstvenih konferencija i objavio isto toliko znanstvenih i stručnih radova.Tehnički je urednik znanstvenoga časopisa Suvremena lingvistika. Oženjen je i živi u Zagrebu. Objavio je tri knjige: Obješeni (roman), 2005., Čakovec: Insula. Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca (znanstvena monografija), 2012., Zagreb: Srednja Europa. Črna mati zemla (roman), 2013., Zagreb-Mostar: Algoritam. 2014. objavio je esej Schwarzer Fleck, Mappa Mundi u tematskom broju časopisa Beton, povodom stote godišnjice početka Prvoga svjetskog rata.

Gaetano_Longo_2Gaetano Longo rođen je u Trstu 6. siječnja 1964. godine. Nakon mature u klasičnoj gimnaziji, pohađao je tečajeve ekonomije, gospodarstva, političkih znanosti, povijesti i južnoameričke povijesti na vojnoj akademiji u Modeni, te na sveučilištima u Trstu, Salamanci, Bologni i Buenos Airesu. Radio je kao ratni izvjestitelj s područja bivše Jugoslavije, te iz Južne Amerike, a 1992. godine koproducirao je dokumentarac za kubansku televiziju “Yugoslavia Adiós”. Bio je i izvršni direktor radijske stanice Radio Trieste. Urednik je poetskih izdanja “Castalia” kod izdavača F.P.E iz Trsta, biblioteke suvremene međunarodne književnosti “Zeta Internazionale” i biblioteke kritike i esejistike “Carte Iberoamericane” kod izdavača Campanotto iz Udina. Sudjelovao je na brojnim književnim skupovima, održavao isto tako brojna predavanja, književna predstavljanja i promocije, bio član žirija mnogih književnih festivala, a djela su mu prevedena na dvadesetak jezika. Počasni je konzul Kolumbije u regiji Friuli Venezia-Giulia. Među brojnim nagradama ističemo “Sandro Penna” za poeziju (Perugia), 1997. Nagrađen je u Makedoniji na poetskim večerima u Strugi, a nagrade je dobivao i u Rumunjskoj, te Moldaviji. Uredio je nekoliko desetaka knjiga.


141003-taneskiZvonko Taneski (Skopje, 1980) – pjesnik, književni znanstvenik, kritičar, prevoditelj i urednik. Na filološkom fakultetu Blaže Koneski u Skopju završio je studij opće i komparativne književnosti, a 2007. doktorirao je na Odsjeku slovačke književnosti i književne teorijena Sveučilištu Comenius u Bratislavi. Doktorirao je i na Odsjeku prevoditeljstva i interpretacije na sveučilištu u Nitri. Radio je Slovačkoj akademiji znanosti u Bratislavi, a danas radi kao sveučilišni professor. Član je Nezavisnog spisateljskog kluba u Slovačkoj i Makedoniji i počasni član slovačkog PEN-a. Objavio je zbirke poezije Otvorena vrata (1995.), Zbor gnjilog lišća (2000.), Greben (2003.), Čokolada u portfelju (2010.) i Nježnosti bez garancije (2012., nagrada ‘Bijela svitanja’), autor je triju znanstvenih monografija i velikog broja lingvističkih, književnih i kulturoloških članka. Prevodi sa slovačkog na makedonski i obrnuto. Djela su mu prevedena na engleski, talijanski, ruski, slovenski, srpski, hrvatski, albanski, bugarski, ukrajinski, esperanto i slovački. Dobitnik je više književnih i znanstvenih nagrada u Makedoniji i inozemstvu.

141003-sovagovicTomislav Šovagović dijete je Šibenika, rođen 16. prosinca 1976. godine, u obitelji Dalmatinke i Slavonca. Nakon djetinjstva u Crnici, u sjeni manganskog dima, s devet godina odselio je u Zagreb, gdje je završio novinarstvo i teologiju. Nakon godina rada na radijskim i televizijskim postajama, prije šest godina skrasio se u „Glasu Koncila“. Autor je nagrađene zbirke kratkih priča „Rudnik čvaraka“ posvećene slavonskom dijelu obitelji.  Piše pjesme i priče. Ljubitelj je nećaka Josipa i Katarine, a od nekretnina najviše voli ploče.

141003-meskovicAlen Mešković je rođen 1977. u Derventi, BiH. Od 1992. do 1994. živio je u Hrvatskoj kao izbjeglica. U Danskoj objavljuje zbirku pjesama Prvi povratak (2009.) i roman Ukulele jam (2011.) za koji je između ostalog dobio trogodišnju stipendiju Državnog Fonda za Umjetnost. Ukulele jam je preveden na njemački jezik, a u pripremi su prijevodi na engleski, mađarski i slovački. Živi u Kopenhagenu. Piše i prevodi.

© 2014. - 2021. Galovićeva jesen. Sva prava pridržana