Galović za sve uzraste

Tijekom 29. Galovićeve jeseni organizirani su brojni programi koji su obuhvatili publiku različite dobi, od predškolaca, preko školaraca do studenata.

Sve je započelo s najmlađima. U Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u Koprivnici 27. listopada održana je Inkluzivna pričaonica s Tonkom u kojoj je Jelena Pervan predškolcima ispričala priču Tonka će sutra. Priča je to o djevojčici koja voli sve ostaviti za sutra, od pisanja zadaće do pranja zubića, ali sve dok Tonku nisu posjetili groznjikavi sutrići.

Foto: Danijela Petrić
Foto: Danijela Petrić

U koprivničkoj gradskoj knjižnici 28. listopada održana je još jedna pričaonica za najmlađe, Žirafina pričaonica – Suli u avanturi, u kojoj je Maja Šimleša predstavila simpatičnu, hrabru, malo smotanu i slatku žiraficu Suli koja je, na oduševljenje svih, s Majom stigla u Knjižnicu. Suli je glavni lik Majinih priča koje potiču kod djece samopouzdanje, uči ih lijepom ponašanju, prijateljstvu i šalje im motivirajuće i ohrabrujuće poruke.

Foto: Danijela Petrić
Foto: Danijela Petrić

U petak 3. sudenog u Osnovnoj školi “Antun nemčić Gostovinski” u Koprivnici gostovao je Zlatko Krilić. Ugostili su ga učenici petog i šestog razreda koji su za gosta pripremili brojna zanimljiva pitanja. Osvrt na susret napisali su i sami učenici.

Foto: OŠ “A. Nemčić Gostovinski”

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima sa srednjoškolcima se družio Tomislav Zagoda, a Tomislav Šovagović posjetio je Srednju i Obrtničku školu u Koprivnici.

U koprivničkoj Gimnaziji “Fran Galović” gostovao je Krešimir Bagić, koji je predstavio svoju najnoviju pjesničku knjigu Ponornice, za koju je dobio nagrade “Tin Ujević” i “Zvonko Milković”. U uvodnom dijelu programa, koji je vodila gimnazijalka Hana Vusić, prisutne je pozdravio ravnatelj gimnazije Vjekoslav Robotić, a razgovor s Bagićem vodio je Mario Kolar. Kao što izvještavaju sami gimnazijalci, program im je bio vrlo zanimljiv, čemu su i sami doprinijeli. Naime, svojim glazbenim umijećem susret s Bagićem uveličali gimnazijalci Patricia Strugar, Lovro Rasinec, Klara Miklošić, Vilim Miklošić,  Lucija Večenaj, Katja Ljubić, Dorian Kovačić i Simon Sović koji su izveli dvije skladbe. Učenike je pripremila profesorica Darija Kivač. Dramska skupina naše škole koju vodi profesorica Ines Sertić  i koju čine Nikolina Pejak, Lucija Rajić, Linda Terzić, Antonio Jagar, Jan Sinković i Filip Zvonarek, izveli su  isječak iz predstave Frana Galovića Pred zoru, i to pod nazivom Crtica iz obiteljskoga života.

Izvor: Gimnazija “Fran Galović” Koprivnica
Foto: Mario Kolar
Foto: Mario Kolar
Foto: Mario Kolar

Osnovnoškolci i srednjoškolci okušali su se i u recitiranju Galovićevih stihova. Program pod nazivom Prizivamo Frana održan je 8. studenog u Galeriji “Ivan Sabolić” u Peterancu. Prisutne su pozdravili načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić i predsjednik Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika Darko Pernjak. Moderator susreta bio je Zdravko Seleš. Nastupilo je 12 učenica i učenika, u rasponu od 2. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, i to iz Područne škole “Fran Galović” iz Peteranca, Osnovne škole “Fran Koncelak” iz Drnja, Srednje škole Koprivnica, Gimnazije “Fran Galović” iz Koprivnice i Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca. Manifestacija ovaj nije bila natjecateljskog karaktera, no namjera je da se sljedećih godina učenički nastupi vrednuju.

Izvor: Općina Peteranec

Osim susreta s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, u petak 3. studenog u Galovićevu jesen uključeni su i studenti. Naime, poznati novinar i književnik Branimir Farkaš održao je predavanje Glazba, književnost i novinarstvo na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Kao što izvještava Sveučilište, u prepunoj  predavaonici studentima preddiplomskog i diplomskog studija komunikologije, medija i novinarstva prezentirao je načine funkcioniranja medija u vremenu kakofonije informacija koje imaju jednaku vrijednost, poteškoćama u verificiranju činjenica te o vlastitim iskustvima tijekom bogate karijere. Sa studentima je razgovarao o manipulaciji javnim mišljenjem te sa žaljenjem ustvrdio kako javno mnijenje stvaraju oni koji su angažirani, a ne oni koji su stručni. Nakon predavanja uslijedio je rock koncert ovoga poznatog novinara i njegova benda Nasljednici u prostoru FUNK-a, u Kampusu Koprivnica.

Foto: Marko Gregur
Izvor: Sveučilište Sjever
Izvor: Sveučilište Sjever
Izvor: Sveučilište Sjever