Besplatna predstava Frana Galovića “Pred smrt”

Povodom 24. Međunarodnog festivala Galovićeva jesen i pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice 27. listopada u Domoljubu s početkom u 19 sati prikazat će se predstava Frana Galovića „Pred smrt“ u izvedbi Kazališta Virovitica.

Ulaz na predstavu je besplatan, ali je potrebno prije predstave podići ulaznicu na blagajni Domoljuba.

Iz osvrta Dore Golub o predstavi saznajemo da su o Galoviću ispričani mnogobrojni mitovi – mit o njegovom navodnom samoubojstvu usred fronte tijekom 1.svj.rata, kao i njegovim tobožnjim mističnim predskazanjima svoje tragične sudbine koja u službenom objašnjenju ipak slovi za pogibiju u ratu. Jednočinka Pred smrt svakako je mogla pridonijeti fatalističkim tumačenjima, pogotovo uočimo li kako su sve radnje i sva pojavljivanja likova na sceni tek dance macabre, tek dekor za vladavinu smrti koja u drami, suprotno mogućem dojmu, nije ni prevladana ni nadolazeća nego sveprisutna (i oprisutnjena).

Svakakva tumačenja o Galoviću možemo pronaći i pretpostavljati, ali ostaje činjenica da je ovaj književnik koji je najpoznatiji po svojoj kajkavskoj poeziji pisao i drame, a da je poživio moguće je da bi bio poznatiji po svojim dramama, a ne pjesmama.

 

 

Poziv-predstava-page-001

Save