26. Galovićeva jesen – drugi dan festivala

Drugi dan 26. Galovićeve jeseni, međunarodnog festivala književnosti, obilježen je brojnim gostovanjima književnika i književnim programima u školama, knjižnicama, u Kinu Velebit i na Sveučilištu Sjever. U petak, 25. listopada 2019. brojni su građani, i stariji i mlađi, imali priliku uživati u vrhunskoj književnosti i gostovanjima poznatih domaćih i stranih autora. 

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci gostovali su književnici Anna Terék (Mađarska) i Hrvoje Marko Peruzović (Hrvatska), u Srednjoj i Obrtničkoj školi Koprivnica gostovali su Matěj Hořava (Češka) i  Erik Ondrejička (Slovačka), u Srednjoj školi Ludbreg učenici su se družili s Andrejom Tomažinom (Slovenija) dok su se učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica družili s hrvatskim autorom Pavlom Pavličićem. Tijekom susreta u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica proglašeni su i finalisti natječaja „Mali Galović“.

Gradska knjižnica Đurđevac u programu Galovićeve jeseni 2019. sudjelovala je učeničkim natjecanjem u recitiranju Galovićevih pjesama „Prizivamo Frana“, a posebna je gošća bila Nikol Bali. U Osnovnoj školi prof. F. V. Šignjara Virje održan je Tulum slova na kojem su također gostovali Anna Terék i Erik Ondrejička.

Učenike 5. razreda koprivničkih osnovnih škola oduševio je susret s Jadrankom Bitencom, autorom knjiga za djecu i mlade koji je u okviru programa „Galović za velike male“ održan u Kinu Velebit.

Julijana Matanović, poznata hrvatska književnica, održala je izvrsno predavanje na temu „Što sam naučila na Facebooku“  na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, a bogat program drugog dana ovog međunarodnog festivala zaključili su Pavao Pavličić i Julijana Matanović zajedničkim gostovanjem na tribini Libarenje koja je održana u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica.

Tijekom sutrašnje završne svečanosti 26. Galovićeve jeseni 2019. koja će se održati u 12 sati u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici građani će se ponovo imati priliku družiti s književnicima gostima festivala, a bit će proglašena i tri ravnopravna pobjednika natječaja „Mali Galović 2019.“. Tom će prilikom biti dodijeljena i glavna nagrada „Fran Galović 2019.“ za najbolju knjigu na temu identiteta i zavičaja.